15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Kızıltepe Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından hazırlanan etkinlikler 11 Temmuzdan itibaren başlayarak 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma programı ve demokrasi nöbetiyle sona erdi.

Kızıltepe Belediyesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında şehitler ikinci yılında çeşitli etkinliklerle anıldı. 12 Temmuz Perşembe günü “Tarihi Bir Kırılma: 15 Temmuz” konulu Konferans ile başladı. Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prf. Dr. İbrahim Özcoşar’ın verdiği konferans yoğun katılım ile gerçekleşti. 13 Temmuz Cuma günü Program kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen “15 Temmuz Destanı” konulu resim sergisi büyük ilgi gördü. Sergide öğrencilerin çizdikleri resimler ile 15 Temmuz’da vatandaşlarımızın darbecilere karşı gösterdiği direnişi konu alan fotoğraflara yer verildi. Sergide 15 Temmuz Destanı için oluşturulan anı defteri de yer aldı, vatandaşlar anı defterine duygularını ve düşüncelerini yazdı.

15 Temmuz günü öğle namazı öncesinde İlçemiz Merkez Camisi’nde Kaymakam-Belediye Başkan Vekili Ahmet ODABAŞ ve halkın katılımı ile şehitler için Mevlidi Şerif okunarak okunan hatimlerin duası yapıldı. Namaz çıkışında 15 Temmuz şehitleri için Kızıltepe Belediyesi tarafından hazırlanan çörek katılımcılara dağıtıldı.

15 Temmuz Cuma akşamı saat 20:00’dan itibaren 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapanış programı gerçekleştirildi. Program çevresi bayraklar ile donatılan Cumhuriyet Meydanında Kuran-ı Kerim, mevlit, şiir ve ilahilerin okunduğu programda sinevizyon gösterimi yapılarak günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yapıldı.

Programda yaptığı konuşmada “Bundan 2 yıl önce tamda bu saatlerde devletimize aziz milletimize karşı başlatılan hain darbe girişimi yine aziz milletimizin destansı girişimi sayesinde etkisiz hale getirilmiştir” diyen İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili ODABAŞ: “ Kirli emelleri için devletine milletine silah doğrultacak kadar hainliğe bürünmüş bu gizli yapıya en güzel cevabı Cumhurbaşkanımız Recep Tayip ERDOĞAN liderliğinde aziz milletimiz vermiştir. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu iradeyle yaptığı çağrı üzerine ellerinde bayraklarıyla göğüslerinde imanlarıyla meydanlara, hava limanlarına koşan aziz milletimiz vatanına bayrağına demokrasisine olan bağlılığını bir kez daha göstermiştir. Bu millet vatanı uğruna şahadete yürüyen gazi olan 15 Temmuz kahramanlarını asla unutmayacaktır. Yüz yıl önce tüm yokluklara rağmen bağımsızlığı uğruna destan yazan milletimiz yıllardır terörle mücadelede ortak kararlılığı ve 15 Temmuz’da gösterilen Çanakkale kurtuluş savaşı zaferi ruhuyla ülkemiz üzerinde oynamak isteyen oyunlara izin vermeyeceğini bir kez daha kanıtlamıştır. 15 Temmuz gecesi ihanetlerin en şiddetlisi yaşanırken ihanete karşı iman dolu göğüslerle destanların en güzeli yazılmıştır. Şehitlerimiz ve gazilerimiz 15 Temmuz gecesi cesaretleriyle, kararlı ve dik duruşlarıyla tarih yazdılar. Hiç şüphesiz şehitlerimiz kalplerimizdeki en güzide ve mümtaz yerlerini koruyacaklar.” dedi.

ODABAŞ: “15 Temmuzda meydanlara çıkıp tıpkı Çanakkale’de istiklal harbimizde olduğu gibi tüm fertleriyle tek yürek olmuş iradesini bir avuç darbeciye çiğnetmeyen Türkiye vardı. Bu hain darbe girişiminde milletimiz tıpkı bin yıl önce Malazgirt’te olduğu gibi bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki karalılığını bir kez daha ortaya koymuştur. Ülkemizin bekasını, milletimizin bölünmez bütünlüğünü hedef alan asil milletimize tarih boyunca görmediği bir ihaneti yaşatan hain darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, selalarla şehit ve gazilerimizin asil kanlarıyla aydınlığa kavuşmuştur. 251 şehidimiz sayıları iki bini aşkın gazimiz asil milletin asıl evlatları bu millet size minnettardır.  Hepiniz vatan için yaşayıp vatan için şahadet şerbetini içtiniz. Sizler kara toprağa değil bu milletin gönüllerine gömüldünüz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Saat 20.00’de başlayan 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma programı tüm Türkiye’de olduğu gibi saat 00.13’te selaların okunmasıyla birlikte sona erdi. Ayrıca belediyemiz tarafından 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma programına katılan vatandaşlarımıza etli pilav ve ayran ikramının ardından çay ve limonata dağıtıldı. Programın ilerleyen saatlerinde vatandaşlarımıza çorba ikramında da bulunuldu.